Cam kırılmaya karşı dayanaıklı olsada bunu bir sınırı var. Bilim adamları camın üretildiği tarihten bu yana daha dayanıklı bir cam elde etmeye çalışmaktalar. Lothar Wondraczek liderliğinde bir grup bilim insanı, alüminyum oksidin laser ile kristalize edilmesi ile daha esnek bir cam yapısı elde edilebilceğini gösterdi.
Genel olarak cam silica(kum) ve oksidan malzemeden meydana gelmekte olup amorf bir yapıya sahiptir. Yani farklı molekül atomları bir araya sıkışmış halde bulunmaktadır. Bilim insanları kum(silica) yerine aliminyum oksit malzeme kullanarak bazı cam örnekleri üretmeyibaşardılar.


Aliminyum oksit atomları üzerine uygulanan yoğun lazer sayesinde, madde plazma haline getirildi ve ardından soğumaya bırakıldı. Soğuma sonrası elde edilen malzemenin esnek ve elastiki olduğu gözlemlendi. Elde edilen yeni cam kalınlınlığı 60 nanometre olarak ölçüldü. Yeni cam malzeme boyunun %8 kadar uzayabilmekte ve yarısı kadar da kısalabilmekteydi. Ardından, atom mikroskobunda incelenen cam malzeme içinde atomların çok sıkı bir biçimde bir arada bulunduğu ve basınçla yer değiştirebildikleri gözlemlendi.
Laser ile kristalize edilen alimünyum oksit camlarının ticari olarak şimdilik üretimi zor gözüksede ilerde teknolojinin gelişimi ile cam üretiminin farklı boyutlar kazancağı kaçınılmaz gözükmekte.
İlk yorum yapan siz olun