25.10.2019 – C.Portalı: Plastik, metal ve bunların türevleri düşünüldüğünde cam çevreye zarar vermeyen ürünlerden biri. Bununla beraber mevcut teknolojiler ile elde edilen cam ergitme prosesi sırasında hatrı sayılır miktarda karbon bazlı yakıt tüketmekte. Dünyada düzcam ve şişe üretimi cam üretiminin %80’nini oluşturmakta ve yaklaşık 60 milyon ton CO2 emisyonuna neden olmakta. Sektördeki gelişmelere bakıldığında, cama olan talebin gelecek yıllarda artacağı ve buna bağlı CO2 emisyonun da çözülmesi gereken ciddi sorun olduğu önümüzde durduğu görülmektedir.
Mevcut teknolojilerle elde edilebilecek cam sektöründe enerji verimliliği ve emisyon düşürücü önlemler sektör tarafından takip edilerek uygulanmasına karşın gelecek yıllarda bu çalışmaların daha da ilerletilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. 2050 yılında bir çok ülkenin hedefindeki sıfır emisyon hedefi cam ve benzeri sektörleri enerji yoğun sektörleri yeni çözümler bulmaya zorlamakta ve teşvik etmektedir.
2017 de Cecilia Springer’in Lawrence Berkeley National Laboratory hazırladığı rapor da cam sektöründe enerji verimliliği ve CO2 emisyon konularını konsolide ederek üretici, yasa yapıcı, bu alanda teknoloji geliştiren firma ve araştırma kuruluşlarına bir yol haritası niteliği taşımaktadır. Cam üretiminin aşamalarının ve bunların teknolojik seviyelerinin tanımlandığı raporda, hangi alanda daha çok efor sarf edilmesi gerektiği bildirilmektedir.


Önemli bir yol haritası olan bu değerli çalışmaya burdan ulaşılabilir.
İlk yorum yapan siz olun